Bodywork is voor mij de pijler die gaat over lichamelijke en mentale ondersteuning. Hiervoor gebruik ik verschillende onderdelen, als: bewegingsanalyse, lichamelijke check en behandeling. Allemaal geven ze informatie over de gesteldheid van je paard op dat moment.
Fascia
Het uitgangspunt voor het bodywork is fascia. Fascia is grofweg een andere naam voor elementair bindweefsel dat overal in het lichaam aanwezig is. Fascia verbindt letterlijk alle structuren in het lichaam. Het is een driedimensionaal netwerk van vezels. Spieren, botten, banden, pezen, organen... fascia is overal. Fascia geeft vorm aan organen en weefsels door evenwicht in druk- en trekkrachten te creëren. Het zorgt voor een veilige plek voor zenuwen, bloedvaten, lymfevaten... waarbinnen deze structuren toch kunnen blijven bewegen tussen andere structuren zonder te beschadigen. Een effectief uitgangspunt voor bodywork.
Bewegingsanalyse
In de bewegingsanalyse laten we het paard aan de logeerlijn lopen en daarnaast test ik de beweging van de verschillende lichaamsdelen van het paard. Een paard zal altijd de houding en beweging kiezen die het meest comfortabel is, hierbij omzeilt het beperkingen en ongemakken. De bewegingstest geeft een beeld van de beperkingen, klein of groot. Deze beperkingen zijn vaak onderdeel van de dieper gelegen oorzaak. Alles is verbonden... Zo ook bij je paard.
Bodywork
"bedenk eens wat er gebeurt als jouw grote teen pijn doet. Dan vermijd je de belasting ervan, rol je je voet anders af, beweeg je je onderbeen en bovenbeen in een net iets andere richting. Daarbij belast je je enkel, knie en heup op een andere manier. Je andere been zal dat opvangen en een andere belasting krijgen. Je hele houding zal veranderen waardoor er in je hele lijf gevoeligheden of pijnlijkheden kunnen ontstaan."
Lichamelijke check
Een ander onderdeel is de lichamelijke check. Hierbij bekijk ik hoe het paard zich toont (ook mentaal), hoe het gebouwd is (symmetrie) en in welke houding het graag staat. Daarnaast voel ik het hele lichaam af op spierspanning, verdikkingen/zwellingen/overvullingen, littekens, temperatuurverschillen en pijn.
Behandeling
Tijdens de behandeling (op basis van de methode STECCO - Fascial Manipulation) ga ik dieper in op het huidoppervlak en fasciapunten in het lichaam waar de fascia verkrampt is. Deze punten zijn voelbaar als een verdichting in het weefsel en wijzen ook vaak richting de dieper gelegen oorzaak. De punten die voelbaar zijn breng ik in kaart. Daarna behandel ik deze fasciapunten. Dat heeft vervolgens ook invloed op alle weefsels, zoals bijvoorbeeld spieren, pezen, banden, gewrichten, botvliezen en organen. Door de spanning in het lichaam op meerdere punten te verminderen of weg te halen wordt bewegen voor het paard makkelijker. Niet alleen voor wat wij zien in beweging, maar ook zeker voor de weefsels die ten opzichte van elkaar moeten kunnen bewegen. Daarnaast heeft fascia een connectie met het autonome zenuwstelsel, waardoor bij ontspanning van de fascia ook mentale ontspanning ontstaat.
Naast de technieken voor de fasciatherapie gebruik ik verder alle technieken die op dat moment voor het paard werken. Dat gaat van ontspannende technieken tot hele lichte mobilisaties/streches.
Na de behandeling
In de praktijk zie ik vaak dat paarden echt meerdere dagen nodig hebben om te 'wennen' aan het verminderen of zelfs weghalen van spanning en ongemak op bepaalde punten. Het geeft ze de ruimte om weer groter en beter te bewegen. Dat brengt ander lichaamsgebruik met zich mee en dat heeft vervolgens effect op de spieren. En spieren moeten daarop verder ontwikkelen. Ga er vanuit dat het paard minimaal vier dagen nodig heeft waarop je niet kan rijden. Bewegen (en creativiteit van jouw kant) en het oppakken van de training na de behandeling is en blijft heel belangrijk. Wil je hier begeleiding bij? Laat het me dan weten.
Medical taping
Als verlenging van de behandeling kan ik kinesiotape aanbrengen. Dit werkt bij een paard via de vacht op de huid en de onderliggende structuren. Door met de tape te bewegen ontstaat er in beweging in de verschillende lagen onder de huid. Hiermee verlengt en versterkt de kinesiotape het effect van de behandeling. Daarnaast werkt het mee in het zelfbewustzijn (proprioceptie) van het paard.