Rantsoen-berekening
- Extra -
Als aanvulling op de pijler 'Voeding' kan ik naast tips voor de basis ook een rantsoenberekening maken voor je paard. Hoeveelheden en voedingswaarden van hooi, kuil, voordroog, brok, muesli, slobber, supplementen en extra's. Alles wordt geïnventariseerd en meegenomen in de berekening. Meten is weten...
Daarnaast stemmen we de voeding af op leeftijd, ras, schofthoogte, body condition score, vet versus spier, geschat gewicht, gewenst gewicht, mest, gedrag (spanning, nervositeit, sloom, te heet), maag- en/of darmklachten, intensiteit en frequentie van de trainingen.
Je begrijpt... Voeding is hiermee heel specifiek afgestemd op dat ene paard op dat moment. Bij veranderingen is het altijd van belang de voeding weer onder de loep te nemen.
Ruwvoeranalyse
Voor een nog exactere berekening van het rantsoen heeft een ruwvoeranalyse de voorkeur, maar ook zonder deze analyse kan ik de berekening maken. Voor het ruwvoer ga ik dan uit van landelijke gemiddelden.
De ruwvoeranalyse wordt inmiddels door allerlei voerleveranciers aangeboden. Eurofins is meestal de uitvoerende partij. Je kan een analyse laten maken alleen op energie, eiwit en suiker, maar ook uitgebreider. Het is zeker handig om spoorelementen en mineralen mee te nemen in de uitgebreidere analyse. Zo weet je zeker of daar geen tekorten in aanwezig zijn. Bij inkoop van een grote partij ruwvoer kan je met de analyse een gemiddelde laten bepalen. Vervolgens kan je die voor de hele partij aanhouden. De vitamines worden niet meegenomen in de analyse. Die verdwijnen naarmate het ruwvoer langer ligt.
Ruwvoer
Persoonlijk heb ik liever wat grover en armer ruwvoer, behalve voor (dek)hengsten, drachtige merries of merries die een veulen aan de voet hebben. Grover en armer ruwvoer kan je in ieder geval genoeg geven zonder dat je paard snel vet wordt. Genoeg houdt voor mij in: 2% van het gewenste lichaamsgewicht in droge stof. Kauwen op stengelige, langere vezels blijft belangrijk voor een paard in verband met aanmaken van speeksel. Het speeksel neutraliseert het maagzuur dat continu aangemaakt wordt. Ook als je paard niet eet. De tekorten zijn meestal goed op te vangen met aanvullende voedingsmiddelen.