top of page
Daphne van der Voort - Grazen

Voeding

Voeding... DE basis voor lichaam en geest en daarmee een volgende belangrijke pijler. Goede voeding voorziet in de basisbehoeften van je paard en meer. Dat houdt in een goed voerschema, goed en voldoende ruwvoer, vers water. Met waar nodig een aanvulling in energie, eiwitten, mineralen, spoorelementen en vitaminen. Door de arme gronden in Nederland voldoet het ruwvoer hierin meestal niet voldoende aan de behoefte. En je paard heeft deze voedingsstoffen hard nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en lichamelijk en geestelijk gezond te blijven. Stijfheid bij bewegen, plekken rond de ogen waar ineens minder pigment aanwezig lijkt te zijn, nervositeit, heetheid, singelnijd, gevoeligheid op de flanken, doffe vacht, onderontwikkeling van spieren, et cetera. Deze en heel veel andere signalen kunnen te maken hebben met de voeding. 

Daarbij is het bos van voedingsmiddelen en supplementen inmiddels zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Mijn vraag is:"is je basisrantsoen op orde en afgestemd op jouw paard?". Je voorkomt daarmee dat je onnodig extra voer en supplementen gaat geven die niet gaan doen wat je ervan verwacht en ook nog veel geld kosten.

Voedingstoestand/conditie

In een consult bekijk ik de voedingstoestand/conditie van je paard en vraag ik naar de voeding, de mest en het gedrag van je paard. Wat krijgt het, hoeveel krijgt het, hoe ziet de mest eruit, heeft het genoeg energie of juist teveel, geeft het gevoeligheden aan op bepaalde plekken...

Als ik aan de hand van alle informatie (ook uit de andere pijlers) het idee krijg dat in de voeding nog iets mist of juist teveel zit, dan bespreken we hoe je dit op kan lossen. Mocht ik het idee hebben dat er meer aandacht nodig is op dit onderwerp dan pakken we deze pijler eruit om als eerste verder te bekijken. Hierbij houden we rekening met de voedingsmiddelen die bij de stal aangeboden worden.

Ook voor voeding geldt: "Werk als eerste aan de basis!"

Daphne van der Voort - Ruwvoer

Rantsoenberekening

Als aanvulling op het consult kan ik een rantsoenberekening maken, zodat je feitelijk zicht krijgt op voedingsstoffen die missen of teveel zijn. Voor een rantsoenberekening reken ik extra kosten. Een ruwvoeranalyse heeft hierbij de voorkeur. Zonder kan ook, maar geeft wel een minder goed beeld.

Daphne van der Voort - Ruwvoeranalyse

Ruwvoeranalyse

Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het ruwvoer heeft een analyse (inclusief spoorelementen en mineralen) de voorkeur. Er zijn verschillende partijen die een ruwvoeranalyse voor je kunnen maken. Hiervoor stuur je een monster van het ruwvoer op en krijg je de resultaten via e-mail terug. Tegenwoordig zijn er ook ruwvoerleveranciers die hun ruwvoer voorzien van een analyse. Zo weet je wat je koopt en of het bij je paard past.

bottom of page