top of page

Hartslagmeting

Daphne van der Voort - Hartslagmeting

-  Extra  -

 

De hartslagmeting kunnen we als aanvulling doen op de pijler 'Training'. Zowel onder het zadel als aan de logeerlijn. De hartslagmeter bestaat uit een borstband die de elektrische activiteit van het hart meet (ECG). De borstband ligt aan de linkerkant onder het zadel of longeersingel, achter het schouderblad. Voor goede meetgegevens maak ik de vacht van het paard plaatselijk vochtig met water. De sensoren op de borstband detecteren de elektrische signalen van het hart en zetten deze om naar hartslaggegevens die via bluetooth naar mijn smartphone verzonden worden.

 

Basistest en training

De meting start met een basistest, waarin ik kijk naar de hartslag van je paard in de verschillende gangen en op welk niveau deze stabiliseert. Daarbij checken we hoe lang je paard nodig heeft om na de galop weer terug te komen op de gemeten waarde in stap bij de start. Na de basistest kijken we samen naar de oefeningen die normaal in je training voorkomen en hoe intensief deze voor je paard zijn. Daarna kunnen we aan de slag met aanvullende oefeningen waarmee je je paard een trainingsprikkel geeft. Naast de hartslag kijk ik ook naar het lichaamsgebruik van je paard bij de uitvoering van een oefening. Je paard moet functioneel kunnen blijven bewegen. Het is natuurlijk mogelijk om de hartslagmeting te doen tijdens een les. Zo kunnen we gelijk afstemmen met je instructeur over de aanvullende oefeningen waarmee je aan de slag kunt.

De hartslag van je paard wordt door meerdere factoren beïnvloedt. Zo spelen stress, pijn, temperatuur en snelheid een rol in het aantal slagen per minuut. Om deze reden zet ik het altijd in als aanvulling op een consult. 

bottom of page