top of page

Hartslagmeting

Daphne van der Voort - management en sportmassage voor paarden

De hartslagmeting bij uw paard wordt uitgevoerd met een borstband die de elektrische activiteit van het hart meet (ECG). De borstband ligt onder het zadel of longeersingel, achter het schouderblad aan de linkerzijde. Om goede meetgegevens te krijgen wordt de vacht van het paard plaatselijk vochtig gemaakt met water. De sensoren op de borstband detecteren de elektrische signalen van het hart en zetten deze om naar hartslaggegevens die via bluetooth naar een smartphone verzonden worden.

 

Er wordt gestart met een basistest. Met deze basistest kijken we naar de hartslag in de verschillende gangen en op welk niveau de hartslag stabiliseert. Na de basistest kijken we samen met u welke oefeningen u uw paard gerichter kunt trainen. Bij de meting is het, naast de hartslag, van belang dat we ook blijven kijken naar het lichaamsgebruik bij de uitvoering van een oefening. Tijdens de meting is er zicht op het aantal slagen per minuut, duur/tijd en snelheid. De resultaten zijn achteraf direkt zichtbaar voor u in een grafiek. Omdat een grafiek van een hartslagmeting op zichzelf niet voldoende informatie biedt, wordt er van uw training een video gemaakt. Daarnaast wordt ook de meting vanaf de smartphone op video gezet. Achteraf worden deze beelden bij elkaar gevoegd, zodat u inzicht krijgt in de hartslag in de basistest en bij bepaalde oefeningen. Zo kunt u de informatie makkelijk delen met uw instructeur of instructrice.

De hartslag van uw paard wordt door meerdere factoren beïnvloedt. Zo spelen stress, pijn, temperatuur en snelheid een rol in het aantal slagen per minuut. Om deze reden wordt er altijd eerst een analyse (lichamelijke check) gedaan. 

bottom of page