Analyse
(lichamelijke check)

De analyse start met een vraaggesprek (anamnese). De vragen gaan onder andere over de geschiedenis van het paard, mogelijke aandachtspunten en/of (oude) blessures, het gebruiksdoel en de training.
Hierna volgt de inspectie, waarbij we kijken naar het exterieur/de bouw van het paard. Tegelijkertijd wordt gelet op bespiering, symmetrie, eventueel littekens en andere bijzonderheden.
Na de inspectie volgt de palpatie (handmatig afvoelen). Hierbij letten we op spiertonus (spierspanning), temperatuur, zwelling, pijn en oneffenheden zoals littekens. De palpatie is ook een eerste, ontspannen aanraking van het paard, waardoor het hieraan kan wennen. De reactie van het paard is van belang voor de keuze van benadering bij de eigenlijke massage.
Als het mogelijk is, beoordelen we het lichaamsgebruik van het paard in beweging. Eerst aan de hand op harde bodem in een rechte lijn in stap en draf. Hierbij letten we op de belasting van de benen, de paslengte en het lichaamsgebruik. Eventuele onregelmatigheden of niet-rechtlijnig bewegen komen dan het best aan het licht. Mits het verantwoord is, beoordelen we het paard hierna op zachte bodem aan de longeerlijn. Deze aanvulling maakt het mogelijk om een optimale inschatting te kunnen maken van het lichaamsgebruik. Hieruit komt naar voren welke spieren en structuren op de juiste wijze gebruikt worden en welke aandacht kunnen gebruiken.
Na de inspectie in beweging volgt een tweede, diepe palpatie, waarbij gevoeld wordt of er verschillen zijn voor en na beweging. Ook de dieper gelegen structuren komen aan de orde. Eventuele aanvullende tests, zoals stretches, worden in deze fase ook uitgevoerd als dit zinvol lijkt.
Belangrijk is dat u zich realiseert dat ik GEEN diagnose stel en geen vervanging ben voor diergeneeskundige hulp. Een analyse brengt wel aan het licht of doorverwezen dient te worden en is om die reden van groot belang.
